Učenje na daljavo s pomočjo spletišča Arnes Splet in video srečanj

Nermin Bajramović, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik

Na predavanju bo prikazan primer učenja na daljavo s pomočjo spletišča Arnes Splet. Ob šoku, zmedenosti in iskanju rešitev prvega tedna na daljavo je nastalo spletišče “Nerminov svet”. Ideja je bila ta, da se klasični pouk matematike prenese na splet, brez da bi se vsebine izpuščale ali pa obravnavale prednostno.

Koncept je bil zastavljen tako, da so učenci prebrali vsebino ure po urniku in če so znali opravili zadolžitve. Le-te so shranjevali v Google Drive s pomočjo aplikacije DriveUploader, ki omogoča zelo enostavno nalaganje datotek. Vse ure so sledile štirim enostavnim korakom:

  1. UVODNA MOTIVACIJA (naloga za izziv, razmislek, napoved učnega smotra).
  2. RAZLAGA IN ZAPIS V ZVEZEK (s primeri in navodili podprta razlaga, ki so jo učenci prepisali).
  3. DODATNE POVEZAVE (poglabljanje snovi, ki je bilo neobvezno).
  4. DOMAČE NALOGE (nalaganje opravljenih zadolžitev).

Sledilo je videosrečanje, kjer smo uporabljali orodje za interaktivno tablo Starboard in  Microsoftovo tablo Whiteboard. Ena je bila primerna za geometrijo, druga pa za računstvo. V spletišče smo vključevali tudi elemente igrifikacije pouka s pomočjo platforme Classcraft in Kahoot, ki so ju že poznali in sta se odlično dopolnjevali s spletiščem.

Pri iskanju rešitve za posredovanje vsebin sem preučil številne možnosti, a pri vsaki izmed njih je šlo za sisteme, ki ne omogočajo klasičnega prepletanja vsebin, kot je to na spletišču.

Poleg lahkega dostopa do gradiv, ki ne zahteva nikakršnih gesel, je prednost pri poučevanju s pomočjo spletišča tudi ta, da lahko s preglednimi interaktivnimi elementi zadovoljimo čim več različnih tipov učencev. Eni imajo radi učenje s pomočjo video posnetkov, drugi zgolj razlago podkrepljeno s slikovnim gradivom, tretji pa se učiteljevo razlago v živo. In prav spletišče omogoča zadovoljitev vseh tipov na estetski, enostaven in učencu prijazen način.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja